Over poëzie en de poëzieweek

Over poëzie

Wat maakt precies een gedicht goed, vroeg Wouter Van Heiningen zich af op Zichtbaar Alleen – zijn blog voor poëzie.

Nergens vond hij een antwoord. Tot hij van Sylvie Marie een kort gedicht van slechts vijf regels tegenkwam die voor hem de essentie van een goed gedicht omvat.

Ik las dat bericht tijdens de poëzieweek, daags nadat ik een lezing van Sylvie Marie had bijgewoond in de bib van Beernem. Voor mij vatte het gedicht ‘Moeilijke oefening‘ haar lezing samen. Ik maakte Sylvie Marie attent op het artikel van Wouter Van Heiningen en zij deelde het op haar schrijversprofiel op Facebook. Ze voegde er aan toe: Heerlijk! ‘Moeilijke oefening’ werd ook al door Jaap Robben opgenomen als één van de 333 mooiste gedichten voor kinderen in ‘Heel de wereld wordt wakker’.

Poëzieweek 2025

Volgend jaar zal ik tijdens de poëzieweek creatief mijmeren op papier aanreiken op de vertrouwde plek van ’t SchrijfNest, meer bepaald op dinsdag 28 januari in BC De Garve.

Over de poëzieweek

Op Gedichtendag (25/1) was Annemarie Estor te gast in Hoofdbibliotheek Biekorf Brugge. Ze werd in 1973 geboren in Nederland, maar woont en werkt sinds 2004 in Antwerpen. Ze schrijft zinnelijke poëzie die in de Biekorf schitterend werd afgewisseld met accordeon muziek door Raquel Gigot.

De lezing van Sylvie Marie in de bib van Beernem (28/1) was voor mij een schot in de roos. Ze maakte duidelijk waarom je niet anderhalf uur naar poëzie kunt luisteren en waarom de woorden in een poëziebundel zoveel waarde hebben in vergelijking met een veelvoud van die woorden in een roman. Ze gaf ons een inkijk hoe zij als dichter ‘groeide’ en welke mensen haar in die groei hebben gestimuleerd, niet in het minst David Troch.

Op uitnodiging van BC Den Heerd begeleidde ik creatief mijmeren op papier (31/1). De deelnemers schreven rond het thema THUIS enkele quotes, een zandloper en een rondeel. Met woorden uit de krant creëerden ze gevonden poëzie.
De dieren uit mijn gevonden poëzie stonden op hun beurt model voor #SchrijfNest649 op de FB groep ’t SchrijfNest Online

Morgen (6/2) verwacht ik mijn schrijfmaatjes in BC De Garve, onze eerste ontmoeting dit jaar. Ik mag er zelfs een nieuw gezicht verwelkomen. Ik streef ernaar dat iedereen zich THUIS en geborgen voelt in ’t SchrijfNest!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *