Stiftgedichten: wanneer schrijven letterlijk schrappen wordt

Geïnspireerd door Dimitri Antonissen introduceerde ik op 8 november 2022 stiftdichten en schrappoëzie bij de deelnemers aan ’t SchrijfNest in De Garve.

Onder de titel ‘Stiftgedichten: wanneer schrijven letterlijk schrappen wordt’ verscheen dit jaar (op mijn verjaardag) een artikel van Gunter Joosen en Brecht Apers op vrtmax.

Poëzie bestaat in allerlei vormen en genres en wordt vaak geassocieerd met dichters die hoogst persoonlijke emoties prachtig verwoorden. Maar poëzie kan ook op heel andere manieren ontstaan en soms zelfs zonder dat de dichter één letter op papier zet. Bij het stiftdichten bijvoorbeeld vertrekt de dichter van een bestaande tekst en schrapt hij woorden en zinnen weg, tot er enkel een gedicht overblijft. Schrijven wordt dus letterlijk schrappen. Dimitri Antonissen is de enige publicerende stiftdichter in ons taalgebied. Hij legt uit hoe hij het doet.

Uit: Flow Schrappoëzie, Flow magazine, nummer 6/2022
Stiftgedicht: ©vivapo

2 reacties

  1. Viviane, je ziet, ik ben een beetje je blog aan het volgen. En daarbij kom ik heel bijzonder dingen tegen die aantonen dat jij heel breed bezig bent. Vandaag vind ik het stiftdicht. En aangezien schrappen mijn grote uitdaging is in mij bloguitdagingen WE-300 en 101 (en in jouw 200 serie) vind ik dat stiftdicht leuk genoeg om het eens te wagen.
    Het is leuk en rijk aan onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *