Schrijven in een spiegeltent

Samen met drie vrienden van ’t SchrijfNest nam ik deel aan het schrijfatelier, begeleid door Stadsschrijvers Marieke De Maré en Lara Taveirne op zondag 26 mei in de spiegeltent Magic Mirros. Aansluitend genoten we van een picknick bij de molens. Op het programma:

  • verslag van een zintuigenwandeling
  • je vroegste herinnering
  • een dier als getuige van je vroegste herinnering
  • een interview voorbereiden
  • een verslag van de antwoorden.

Onder de foto’s deel ik een tweetal schrijfsels.
Viviane

eigen foto
Foto credits: Lara Taveirne.
Foto credits: Lara Taveirne.

Bij de vierde opdracht heb ik een déja-vu.
Vragen stellen aan elkaar, een interview aan tafel, het brengt me bij het rondeel
dat ik twee dagen geleden heb geschreven bij mijn volle maan collage:

Welke vragen hebben we nooit gesteld?
Wat willen we nog weten van elkaar?
Welke herinneringen willen we bewaren?
Welke vragen hebben we nooit gesteld
om niet indiscreet te lijken
of uit vrees elkaar te kwetsen?
Wat willen we nog weten van elkaar?
Vragen die we nooit hebben gesteld!

Bonk, bonk, bonk klinkt het op de speelplaats van de papnonnen in de Langestraat. Het is halfnegen. De klokkenluidster knikt naar de kleuters die het klaslokaal binnenstappen. Bij iedere knik dansen de toppen van haar brede hoed als witte vlinders op en neer. Vanuit een hoekje schuifel ik op mijn acht poten mee naar binnen en neem plaats op een van de harde banken. Twee pootjes op de houten plank, net zoals de voetjes van het kind naast mij. Haar knietjes raken de bodem van een eiken kist. Als spin heb ik daar geen last van. Het deksel van die houten kist loopt schuin. Er ligt een schilderij op. Een fijn latje zorgt ervoor dat het er niet afschuift. Ik ben nieuwsgierig wat het voorstelt maar de tekening is verdwenen. Ik zie alleen zwart. In een gleuf bovenaan het deksel ligt een potlood in een papiertje gewikkeld. Het krassen doet mijn hele lijfje rillen wanneer mijn klasgenootjes ermee schrijven doet. Of komt het door de kou? De buiskachel doet nochtans zijn best. Zijn bolle buikje ziet rood. Gloeiend heet, zegt de juf. Enkel de melkflesjes mogen in de buurt komen, nadat Juf met haar duim hun hoedje heeft verwijderd.

Dat mijn personage met haar natuurlijke blonde krullen een fan is van de dierenverhalen van Toon Tellegen was mij bekend; dat ze de poëzie van Herman De Coninck heeft verslonden is echter nieuw voor mij.
Zelf schrijft ze graag en dat doet ze reeds sinds haar kindertijd. Ze vertelt ook heel graag en dat bleek reeds uit de goede punten die ze behaalde voor haar opstellen. Op school las ze haar eigen poëzie en verhalen. Sinds enige tijd doet ze dat ook met passie en vuur in ‘t SchrijfNest. Ook in boekenwinkels kan je haar ontmoeten. Daar leest ze verhalen van anderen voor aan kinderen. Kortom, verhalen schrijven en vertellen is voor haar een ideale manier om haar liefde voor taal te delen met kinderen en volwassenen.
Dat is ook de reden waarom ze vandaag deel neemt aan dit schrijf evenement. Schrijven in een andere setting, samen met andere mensen, bekenden en onbekenden, het creëert verbondenheid.

Viviane Van Pottelberghe
26 mei 2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *